Welke rollen spelen eigenlijk een rol bij de ballen in de lucht houden?
Als vrouw heb je zoveel rollen, zoals dochter, partner, werkneemster, sporter, vriendin, huishoudster, soms nog mantelzorger en vaak ook nog moeder, knutselaar, hulp op school en er zijn er vast nog wel meer te verzinnen. Ik kan me voorstellen dat veel vrouwen al beginnen te zuchten en te steunen als ze dit allemaal opgesomd zien. Want ja, al die rollen, je denkt er niet over na, maar je doet het gewoon.
Je houdt alle ballen, waarvan jij denkt dat ze bij die rollen horen en dus jouw verantwoordelijkheid zijn, in de lucht.
Het gevolg? Vrouwen die ‘s avonds om twaalf uur nog staan te strijken. Echt serieus, ik ken ze. En die oh zo nodige tijd voor jezelf, die tijd die je nodig hebt om op te laden? Die is er nauwelijks. Gevolg…..oververmoeidheid of erger.
Daarom is het ontzettend nodig om eens kritisch te gaan kijken of al die ballen wel bij jou horen. Of jij ze wel hoog moet houden, of dat iemand anders er misschien beter mee kan gaan jongleren?
Makkelijk gezegd, hè. Ik weet het. Ik was 1 van die vrouwen en hield nogal wat ballen omhoog. Totdat ze bijna allemaal op de grond vielen, het ging niet meer.
Hoe SUDR’en mij hielp met mijn ballen in de lucht.
Toen de ballen begonnen te vallen, heb ik hulp ingeroepen. En geleerd om te SUDR’en. Say what?
SUDR’en.
Schrappen: Sommige ballen waren helemaal niet zo nodig, of niet zo vaak nodig. Zoals de bedden verschonen bijvoorbeeld. Met een extra laken, scheelt het een heleboel was in de week.
Uitstellen: Andere ballen heb ik op pauze gezet. Kon prima, zo bleek. Niet alles hoeft nu. Die ballen gooi ik op een later tijdstip wel weer in de lucht.
Delegeren: Andere ballen kostten me heel veel energie en heb ik ingeruild voor ballen die energie geven. Zoals het wekelijks poetsen van mijn huis.
Reorganiseren: En door sommige ballen anders aan te pakken, werden ze veel relaxter om vast te houden. Zo bestel ik mijn boodschappen al heel lang online.