Hoogsensitief, wie ik?

Heb jij ook wel eens het idee dat je anders bent dan anderen, maar je kunt je vinger er niet helemaal op leggen wat het verschil is?
Toch weet je dat je andere behoeften hebt. Je merkt dat je sneller moe bent dan een ander, niet zo goed tegen de drukte bestand bent en je wordt soms knettergek van al het geluid dat je kinderen produceren. Maar bovenal vraag je je af, ben ik nou echt de enige die hier last van heeft? 

Ik zal je alvast een geheimpje verklappen. NEE, je bent niet de enige!
Er zijn nog een heleboel mensen meer zoals jij.

Enkele jaren geleden zei iemand tegen mij: Als ik in de auto zit en ik rij in de stad, dan zet ik de radio zachter. Ik dacht toen, hé dat doe ik ook!
De radio zachter zetten, als je op een lastigere plek aan het rijden bent, geheel onbewust. Gewoon omdat dat fijner is.
Op dat moment was ik met een ergotherapeut in gesprek over het stuitergedrag van mijn zoon. Hij had moeite met het verwerken van prikkels en bleek zo gezegd hooggevoelig.
Deze opmerking, deze ene opmerking heeft me aan het denken gezet. 
Ook ik reguleer mijn prikkels niet van binnenuit. Ik scherm me niet af, ik reguleer mijn prikkels extern. Dus door de radio zachter te zetten.
Zou ik ook....?

Al snel hoorde ik weer van iemand anders, dat hooggevoelige kinderen ook vaak hooggevoelige ouders hebben. Toen was 1 en 1 snel opgeteld.
Ja, ook ik ben dus erg gevoelig.

Maar wat betekent dat nou, hooggevoelig zijn?
Een hooggevoelig persoon is meer gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit. Denk dan bijvoorbeeld aan geluid, smaak, geur, gevoel, maar ook aan pijnprikkels. Ook ziet een hooggevoelig persoon veel details en voelt vaak sfeer aan als hij of zij een ruimte binnen stapt.

Herken je dat?
Je loopt een feestje binnen en merkt meteen dat de sfeer stroef is, dat er iets aan de hand is. Er heeft nog niemand iets gezegd tegen je, maar zodra je een voet over de drempel zet, merk je al dat er iets niet klopt.
Dat is nu typisch iets wat hooggevoelige personen heel sterk aanvoelen.

Deze gevoeligheid voor prikkels en details, is geen ziekte, geen gebrek, maar simpelweg een eigenschap die 1 op de 5 mensen heeft. Iets in je hersens dat net even anders werkt. Je mist een filter, waardoor alle indrukken binnen komen en dus niet alleen de indrukken die je nu nodig hebt en kunt gebruiken.

Dit klinkt als een nadeel, een probleem, als lastig. Maar hoogsensitief zijn, heeft ook grote voordelen.  Zo voel je anderen aan, weet je vaak meteen wat een ander nodig heeft en kun je een ander dus ook heel goed helpen. Behulpzaamheid is vaak ook je tweede natuur.
Je ziet meer details, kunt meestal heel snel schakelen. En wat dacht je van de indruk die kunst, of de natuur bij je achter kan laten. Je kunt daar intenser van genieten doordat juist de details en indrukken zo diep en ongefilterd bij je binnen komen.

Herken je dit en wil je graag weten of je zelf ook hoogsensitief bent?
Elaine Aron heeft deze zelftest ontworpen. Door de vragen in te vullen krijg je al een goed beeld over jouw gevoeligheid.

HSP zelftest door Elaine Aron

Beantwoord alle vragen, bepaal of iets van toepassing is voor jou of niet.

1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
    Ja/Nee

2. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
 Ja/Nee

3.Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
Ja/Nee

4.Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
Ja/Nee

5.Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
Ja/Nee

6.Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
Ja/Nee

7.Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
Ja/Nee

8.Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
Ja/Nee

9.Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
Ja/Nee

10.Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
Ja/Nee

11.Ik schrik gemakkelijk.
Ja/Nee

12.Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
Ja/Nee

13.Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
Ja/Nee

14.Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
Ja/Nee

15.Ik kijk uit principe niet naar geweldadige films of tv-shows.
Ja/Nee

16.Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
Ja/Nee

17.Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
Ja/Nee

18.Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
Ja/Nee

19.Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
Ja/Nee

20.Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
Ja/Nee

21.Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
Ja/Nee

22.Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
Ja/Nee

23.Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
Ja/Nee

Jouw score

Als je veertien of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Maar eerlijk gezegd is er geen enkele psychologische test zo betrouwbaar dat je je leven erop zou moeten baseren. Als je slechts één of twee vragen met ‘ja’ hebt beantwoord maar ze zijn wel uitzonderlijk waar voor jou, dan sta je wellicht ook in je recht om jezelf hoogsensitief te noemen. ~ Elaine Aron


Heb je vooral last van je gevoeligheid?

Jouw onderbewuste weet exact wat je nodig hebt om beter met je gevoeligheid om te gaan. Tijdens een Luisterkindafstemming komen de antwoorden op je vragen naar boven. Een mooie manier om juist jouw kracht van hooggevoeligheid te ontdekken, in plaats van alleen de lasten!