Heeft jouw emmer ook een dubbele bodem?

HSP Brein Ik heb een HSP brein. Oftewel een gevoelig brein. Prikkels komen in mijn brein ongefilterd binnen. 8 van de 10 personen hebben een brein die een filter toepast…

Door Ilse Wijnen

aug 14, 2021
HSP Brein

Ik heb een HSP brein. Oftewel een gevoelig brein. Prikkels komen in mijn brein ongefilterd binnen. 8 van de 10 personen hebben een brein die een filter toepast op prikkels. Die filter zorgt er voor dat niet alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt ook daadwerkelijk je hersens bereikt. Deze filter zorgt er dus voor dat je bijvoorbeeld minder last hebt van omgevingsgeluid, of storingen op de radio. Die zorgt er voor dat je niet zo’n moeite hebt met fel licht. En die zorgt er voor dat je een feestje binnen kunt stappen, zonder dat je meteen overvallen wordt door de geladen sfeer die er misschien wel hangt.

Mijn brein filtert dat allemaal niet

Mijn brein pikt alles op en neemt alles mee. Niet altijd helemaal bewust. En tot een paar jaar geleden, meestal juist niet bewust. Maar het ging wel allemaal mee in mijn koppie. Dit zorgde er voor dat ik moe was, op sommige werkplekken niet lekker op mijn plek zat. Mezelf vragen stelde als: waarom kunnen andere vrouwen hun gezin zoveel beter aan, staan ze relaxt op het schoolplein, mogen de kinderen allemaal tot laat in de middag afspreken en heb jij naast je werk ook nog 3 verenigingen waar je aan deelneemt? En waarom lukt mij dat allemaal niet? Ik vond dat ik ook mezelf in moet zetten voor verenigingen en voor de mensen om me heen.
Ik probeerde dat ook steeds wel, maar liep iedere keer weer tegen die berg op van het moeten.
Ik maakte niet de juiste keuzes.

Tot iemand me vertelde over het emmertje

Het emmertje van wat je brein op een dag aan kan.
Toen viel het kwartje! Toen snapte ik, dat het bij mij anders werkt en dat ik daar keuze in te maken heb. Toen werd me duidelijk dat mijn brein en mijn lijf dus ook, af en toe wat meer ontlading en rust nodig heeft, dan een ander brein. Maar dat mijn brein ook hele mooie kwaliteiten heeft, als je maar de juiste keuzes maakt en niet mee doet met hoe anderen alles doen, of hoe je geleerd hebt Hoe Het Hoort!

Dit is het emmertje van energie dat je op een dag ter beschikking hebt.

Hoezo het emmertje?

Een HSP brein heeft al te maken met meer prikkels, daarom wordt er al een deel van je energie opgeslurpt door de extra prikkels. Hiermee wordt je emmer al gedeeltelijk gevuld. Dan hebben we allemaal geleerd Hoe Het Hoort. We hebben onze manier van doen en laten meegekregen van onze ouders. En we zien wat anderen om ons heen doen. We willen het graag goed doen voor iedereen om ons heen en al onze rollen van ouder, tot zus, partner, werknemer enzovoorts op de beste manier uitoefenen. We kijken daarbij niet wat we zelf nodig hebben maar leven volgens Hoe Het Hoort. Dit kost je dagelijks ook enorm veel energie. Het emmertje nog meer gevuld.
En de gevolgen van leven volgens Hoe Het Hoort, kosten ook veel energie. Meer dan dat het je oplevert. Je haalt hier immers niet jouw eigen voldoening en plezier uit. Maar je doet het alenig voor de ander. Nog een voller emmertje.
Jouw HSP emmertje is aan het begin van de dag dus al voor de helft gevuld. Het heeft een dubbele bodem zou je kunnen zeggen.

Terwijl aan de andere kant iemand die geen HSP brein heeft, de volledig emmer tot zijn beschikking heeft. Toch niet gek, dat je af en toe wat meer tijd en ruimte nodig hebt om op te laden, om wat meer energie bij te tanken? Dat juist dat vlammetje in jou extra hard nodig is, omdat je door de dag daar juist energie van krijgt.

Voor mij was dit echt een eye- opener. En ik heb actief, eerst met hulp van een coach en nu met behulp van Luisterkind, mijn Hoe Het Hoort omgezet naar Wat Werkt Wel.
Dat gaat niet van vandaag op morgen en ook nu zijn er echt nog wel dagen dat ik leef volgens Hoe Het Hoort en dat ik me schuldig voel als ik het anders doe.
Maar door voor mezelf te gaan kijken wat bij mij past, wat mij energie geeft en wat ik wel en niet wil en kan, heb ik veel meer plezier en rust gevonden in mijn gezin en in mijn leven.

En dan maakt dat emmertje eigenlijk helemaal niet zoveel meer uit.

Ik leef mijn leven grotendeels zoals ik dat zelf graag wil. En of het emmertje nou half of helemaal tot mijn beschikking staat, dat maakt niet meer uit. Ik kies namelijk zelf  hoe ik het wil vullen en soms ook bewust weer leeg kan maken. En als ik dat kan, dan kan jij dat ook!

Warme groet,

Ilse Wijnen

PS: Wil jij ook jouw emmertje leren kennen? Mijn gratis e-book “Van uitgebluste mama naar happy en relaxt je bed uitspringen!” geeft je meteen mooie inzichten.

Related Posts

Mijn droom

Mijn droom

Toen het idee van mijn eigen praktijk begon te vormen, zag ik mezelf al zitten. In een cafeetje,...