Hey mama, ben jij volledig klaar met heel dat gedoe in huis en wil je niets liever dan je gezin transformeren naar meer balans? Harmonie? Gezelligheid?
Nou, ik heb een geheim wapen voor je. Het is zo onvoorstelbaar makkelijk, dat we er vaak niets eens over na denken.
Benieuwd?
Laat me je dan meenemen naar de kracht van de tafelopstelling
Chaos in huis
Bij ons in huis was het chaos. Niet alleen in huis, maar vooral ook aan tafel. Er was continue wel iets van gedoe en gezellig samen eten? Echt niet.
Kinderen die niet wilden eten. Gekibbel aan tafel. De één had altijd het woord en overstemde daarmee alle anderen. Het was bij ons aan de orde van de dag.
Bart en ik keken elkaar regelmatig aan en de vlammen sloegen ook wel eens letterlijk uit de pan. De vuist op tafel en een strenge blik.
Dit was niet hoe ik me een gezellig gezin had voorgesteld. Het gaf me alleen maar stress. Ik voelde per keer mijn schouders strammer worden. En zag eigenlijk al tegen het eten op.
De boterhammen gingen nog wel, maar het avondeten was steevast gedoe.
Ik kon er de vinger niet op leggen. Wat ging er nou mis? Ik kon toch niet voor elk kind apart gaan koken?
En moesten we nou echt met een wekkertje gaan werken, zodat iedereen tijdens het eten stil zou zijn? Ik wilde wel even rust aan tafel. Maar was dat nou de oplossing?
Nee, dat wilde ik niet.
Totdat ik hoorde van dit trucje. En het werkt echt geweldig!
Is al het gedoe in huis ermee opgelost? Nee. Even realistisch, hè. We hebben 4 kinderen en dat botst nou eenmaal wel eens.
Maar het heeft voor zoveel duidelijkheid in ons gezin gezorgd. Voor zoveel rust. Voor zoveel meer gezelligheid aan tafel. Het was een ware transformatie.
De grote gezinspuzzel
Wat was er bij ons gebeurd?
Toen we nog gezellig met zijn tweetjes waren, zaten we tegenover elkaar aan tafel. Niks mis mee.
Tijdens het eten konden we elkaar zien en even bijkletsen over de dag. Dat voelde fijn.
Vervolgens werd onze zoon geboren. Toen hij eenmaal de leeftijd had, kwam hij bij ons aan tafel. Ik wilde niet de enige zijn die van koude soep kon genieten, maar ik wilde ook mijn partner mee laten delen in koude soep, of koude aardappels.
Meneer belandde aan het hoofd van de tafel. Handig. Twee paar handen om je te helpen van de zijkant.
De volgende werd geboren. De oudste schoof door naast papa of mama en de jongste belandde aan het hoofd van de tafel. Ook wel de koningsplek genoemd.
En ook met nummer 3 werd er weer een big switch uitgevoerd en ook de jongste mocht de belangrijkste plek aan tafel in blijven nemen.
Papa en mama zaten lijnrecht tegenover elkaar en de oudste 2 jongens ook.
Maar niet alleen aan tafel stonden die twee lijnrecht tegenover elkaar. Ook in het dagelijks leven stonden ze lijnrecht tegenover elkaar. Ze hingen elkaar altijd in de haren. Onze tweede zoon hing heel erg aan mij en heeft heel lang hulp bij het eten nodig gehad.
Kortom, de gezelligheid was ver te zoeken. Hier en daar werd er wel eens iets gewisseld aan tafel, maar we kwamen er maar niet uit. Want papa en mama bleven tegenover elkaar zitten aan die tafel.
En het gedoe bleef. We waren geen team.
De essentiële volgorde voor balans in huis
Totdat ik leerde dat elk gezin een systeem is. En dat familiesysteem een eigen en belangrijke volgorde kent. En die volgorde is als volgt.
Vader staat op de eerste plek in het gezin. Hij is de hoofdkostwinnaar en zorgt ervoor dat het gezin te eten heeft. Moeder draagt daarbij zorg voor het gezin en krijgt de tweede plek.
Daarna volgende kinderen van oudst geborene naar jongst geborene.
En zelfs de ongeboren of overleden kinderen hebben hun eigen plekje in het gezin.
Ok, ik weet dat het tegenwoordig anders kan zijn. Heel anders zelfs. Maar dit is een systeem dat nog uit de oertijd stamt en onbewust in ons is ingebed.
Deze volgorde vertaalt zich direct naar hoe je aan tafel zit.
Als je met 4 bent, zit vader rechts. Moeder links. En de kinderen aan de overkant van oud naar jong.
Je gaat als het ware met de klok mee.
Ben je met 3 of 5, dan zit vader aan het hoofd van de tafel. Moeder zit er rechts naast en oudste kind daar weer naast en de jongste twee ertegenover. Met de klok mee, van oud naar jong.
De transformatie naar harmonie
Dit is de basis. Moeder zit daarmee meer in de vrouwelijke energie en vader meer in de mannelijke energie. Hij is de leider van het gezin.
Maar nog belangrijker. Jullie als ouders vormen een team en staan niet meer lijnrecht tegenover elkaar. Jullie kunnen elkaar steunen en helpen en zo is het ook voor de kinderen.
Het klinkt misschien gek, maar door deze basis neer te zetten aan tafel, zul je merken dat die basis ook in de rest van het gezinsleven door gaat werken. Een ware transformatie komt op gang en er staat als vanzelf meer balans in huis.
En ja. Wisselen van plaatsen kan even gedoe opleveren. Want iedereen mag weer even zijn plekje vinden. En als jongste kind kan het best lastig zijn om je koningsplek op te geven.
Maar op de langere termijn gaat het echt heel veel opleveren.
Bij ons aan tafel is er meer gezelligheid. Er wordt beter gegeten. Wij als ouders hoeven minder te helpen met het eten.
Er is duidelijkheid wie waar zit en het wisselt niet steeds. Iedereen weet waar die aan toe is. Het geeft balans en rust en het werkt door in alle gebieden van je gezin.
Je hoeft me niet te geloven. Ik nodig je uit om me juist niet te geloven en het zelf uit te gaan proberen. Je zult versteld staan.
Niet alleen in mijn gezin is meer harmonie
Ook van andere mama’s die ik dit geleerd heb, hoor ik terug dat ze meer rust in huis ervaren. Dat er minder gedoe is aan de eettafel. Dat het weer voelt alsof ze samen met hun partner een team zijn.
Al kan het natuurlijk zijn, dat het bij jullie alsnog wringt. Dat het je maar niet lukt om de juiste plaatsen te vinden, of het voelt gewoon niet lekker. Of het voelt wel goed, maar de rust komt nog steeds niet terug in je gezin.
Dan is er waarschijnlijk onderhuids nog meer aan de hand. Met een familieopstelling kun je heel makkelijk ontdekken wat er aan de hand is.
Daarvoor mag je altijd contact met me opnemen.
Dan kunnen we samen kijken wat er bij jou in het gezin nodig is om ook jouw gezin te transformeren naar een gelukkig, gezellig gezin vol harmonie, balans en rust.