Wachten op de respons, of wait to respond, zoals het in Human Design termen vaak genoemd wordt. Hoe je het ook noemt. Het komt neer op wachten. Vaak niet echt onze hobby. Bedenk maar eens wat jij doet als je de rijen bij de kassa ziet…. Precies. Je scant. Welke kassa heeft de kortste rij. En als je dan in die kortste rij staat, blijkt deze toch net die rij te zijn waar een oud vrouwtje eeuwenlang bezig is om haar boodschappen in de tas te doen. Shit, Murphy’s Law. Altijd hetzelfde. Nog wat langer wachten.
En laat dat nou net dé belangrijkste strategie zijn voor ongeveer 70% van de bevolking. Had je niet gedacht hè? Ik keek er eerlijk gezegd ook van op. Vooral als ik zie waar ik zelf mee opgevoed ben. Voor niets gaat de zon op. Je moet er wel wat voor doen. Hey, als jij geen initiatief neemt, een ander doet het ook niet voor je hoor. En toch is dat niet de strategie waar de (manifesting) generators het meeste plezier mee uit het leven halen.
Maar hoezo is “wacht op de respons” dan de strategie voor de (Manifesting) Generators?
Daarvoor gaan we even back to the basics. Ik ga er even van uit dat je weet wat Human Design is. Zo niet? Duik dan eerst even in mijn pagina over Human Design. In Human Design zijn er verschillende energie types. 70% van de mensen op aarde, hebben het energietype van de Manifesting Generator of de Generator. Energieke creators die vooral heel veel energie krijgen van het doen van dingen waar ze blij van worden. Waar hun onderbuik verteld, Yeay! daar word ik blij van. Maar voordat die onderbuik kan gaan reageren, is het nodig dat er van alles op hun pad komt. Daarom is het aura (het energieveld dat om je heen hangt) open en omhullend. Het trekt letterlijk allerlei dingen aan die voor jou bedoeld zijn. Het trekt letterlijk aan. Het enige wat je hoeft te doen, is alert zijn op alles wat op je pad komt. En dan niet zozeer alert met je hoofd. Maar vooral alert met je lichaam. Om bewust te zijn van alle signalen die je lichaam je geeft, is het nodig dat je in het nu bent. Als je continue bezig bent om met je hoofd allerlei acties in gang te zetten. Jezelf almaar bezig houdt met dingen waarvan je denkt dat ze nodig zijn, dan heb je als het ware geen tijd en energie meer om alert te zijn met je lichaam.
Je vlucht in bezigheden. Houdt jezelf als het ware verdoofd. Of zit simpelweg in de overlevingsstand. Die pauzeknop. Dat wachten, is echt iets wat we mogen oefenen. Wat nodig is om terug te komen naar die stand van alertheid. Om te voelen wat er gebeurt in je lichaam als bepaalde dingen op je pad komen. Als je bijvoorbeeld een krantenartikel leest over een leuke kerstmarkt. Of als je in de buurt een flyer ziet hangen van een feestje. In je haast loop je er zonder nadenken langs. Maar wat nou, als dat nu net hetgeen is waar je onderbuik op aan gaat. Als dat nu net hetgeen is waar jouw lichaam goed op gaat en juist energie van gaat produceren.
Wachten op de respons kan het verschil maken tussen energie opladen en weg lekken.
Als je almaar druk bent met dat waarvan je denkt dat het moet gebeuren, dan herken je het vast ook wel. Aan het einde van de dag plof je uitgeput op de bank, blij dat de dag weer voorbij is. Pootjes omhoog, je bent er helemaal klaar mee. Het kan zelfs zo zijn dat je het einde van de dag niet eens haalt, maar midden op de dag al denkt. Pfoeh. Het is wel genoeg geweest nu. Ondertussen vraag je je af, waar al die andere mensen al die energie vandaan halen. Ze staan zo fris en fruitig aan het schoolplein bijvoorbeeld. Terwijl jij al blij bent dat het eten alleen nog gekookt hoeft te worden. Een duidelijk gevalletje energielek.
Juist daar kan je strategie van wait to respond het verschil maken. Want hoe fijn zou het zijn, als je juist energie krijgt van de dingen die je doet? Kun je er 1 bedenken? Dansen? Een mooi concert? Een gezellig avondje met gelijkgestemde vrienden? Een heerlijk dagje sauna? Een taak op je werk die je echt mega tof vindt om te doen. Haal je maar eens voor de geest, hoeveel energie je krijgt van de dingen die je echt tof vindt om te doen. Energie die je vleugels geeft.
Hoe gaaf zou het zijn, als je je dag al begint met deze energie boost. Zodat je daar de rest van de dag op kunt meeliften. Dat is precies wat er gebeurt als je gaat wachten. Wachten om te reageren op dat wat er in je omgeving voorbij komt. Want op het moment dat jouw onderbuik er yes tegen zegt, is dat een teken dat jij de energie hebt om die taak te gaan doen. Ja, ik zeg bewust taak. Want het kan net zo goed de vieze vloer zijn waar je op reageert, waardoor je ineens met plezier de stofzuiger tevoorschijn haalt om later voldaan terug te kijken op een heerlijk frisse kamer.
Je energie hoeft dus niet weg te lekken en het betekent ook niet dat je alle huishoudelijke klusje nu ineens helemaal moet laten vallen. Het is simpelweg een andere benadering van je dagindeling. Mogen de klusjes op het moment dat je er energie voor hebt.
Lichaamsbewustzijn als basis om je respons te herkennen
Hoewel wachten de basis is om te kunnen reageren, is ook lichaamsbewustzijn heel belangrijk. Maar wat is dat lichaamsbewustzijn nu eigenlijk?
Met lichaamsbewustzijn bedoel ik simpelweg het voelen van je lichaam. We zijn in deze maatschappij zo bedreven geworden in het gebruiken van ons hoofd. Onze mind. Dat we soms niet eens meer voelen dat we ook een lichaam hebben. Het herontdekken van de signalen die ons lichaam geeft, zijn daarom zo belangrijk.
Waar in je lichaam voel je een aangenaam gevoel? Waar voelt het niet zo aangenaam? Wat gebeurt er in je lijf als je iets tegenkomt waar je enorm veel energie van krijgt of juist niet. Voel je een kriebeltje, een emmer vlinders die omgekiept wordt, een kramp, een warm gevoel of juist een rilling? Het kan van alles zijn. Bij iedereen voelt een ja of nee ook anders. Daarom is het zo belangrijk om te gaan herkennen wat voor jou als een ja voelt en wat als een nee.
Maar ook de geluiden die onze onderbuik maakt, geven een goede richting aan voor jou. Uh-huh voor een ja. Uhn-uhn voor een nee en Hmmm voor een misschien, ook wel vertaald als een nee, nu niet. Deze geluiden komen vanuit je onderbuik via je keel naar buiten. Door bewust deze geluiden er te laten zijn en hier op te gaan letten, ontdek je wat jouw onderbuik te vertellen heeft.
Wachten is de key
Al blijft de basis bij het wachten. Wachten tot jouw onderbuik kan reageren. Wait to respond. Want op gedachten die in je hoofd ronddwarrelen (en dat zijn er veel, believe me), kun je niet reageren. Hoe graag je dat ook zou willen. Je hebt echt iets nodig van buitenaf. Tijd dus om je wacht-spier te gaan trainen. Pak die langere rij bij de kassa en berust je in het wachten. Wissel bij langzaam rijdend verkeer, misschien eens niet van rijbaan, maar rij mee met het verkeer. Wacht wat langer bij het schoolplein. Of wacht even rustig tot je gesprekspartner is uitgesproken, voor je jouw zegje doet. En hou ondertussen je ogen open voor al het moois dat op je pad komt.
Wachten is de basis. Als je deze strategie toepast, kun je de kracht van je sacrale respons volledig benutten. Ga je ontdekken waar je een ja of een nee op voelt. Durf je dat vervolgens ook nog te volgen? Dan is die energieke dag ook voor jouw weggelegd!
Begin vandaag nog en ontdek wat de “Human Design strategy wait to respond” voor jou kan doen!”
Liefs Ilse
PS: Heb je geen idee of jij een generator of Manifesting Generator energietype hebt? En ben je inmiddels benieuwd geworden? Vraag dan hier jouw gratis mini Human Design reading aan.